Takuu ei ole itsestäänselvyys – mistä tunnistat vastuullisen kattourakoitsijan?

Vastuullinen kattourakoitsija Pläkkipelti

”Pahimmillaan voi joutua esimerkiksi tilanteeseen, jossa kattopelti itsessään on takuun piirissä, mutta asentajien tekemä työ – eli myös asennuksessa sattuneet virheet – eivät.”

Kuvitellaan seuraava tilanne: mukava ja rehdin oloinen myyjä tekee tarjouksen kattoasennuksesta, ja vieläpä edullisempaan hintaan kuin muut kilpailijat. Lisäksi kattoon tulee vuosikymmenten takuu, ja aikataulukin sopii hyvin. Sopimuskin on jo valmiina, ja allekirjoitusten jälkeen olisi tiedossa kakkukahvit sopimuksen kunniaksi. Kuulostaa kieltämättä hyvältä.

 

Nimi urakkasopimukseen ja työtä ihastelemaan, mutta mitä sitä ennen?

Ennen urakkasopimuksen allekirjoittamista on kuitenkin syytä varmistaa tiettyjen asioiden olevan kunnossa. Tilaajan tyytyväisyyden ja osin myös oikeusturvankin kannalta on hyvä itse varmistua muutamasta seikasta, vaikka tarjolla olisi miten edullinen ja valmiiksi paketoitu kattoasennus avaimet käteen -periaatteella. Kiteytettynä kyse on siitä, että varmistutaan yrityksen tai urakoitsijan vastuullisesta ja pelisääntöjen mukaisesta työnteosta.

Lain kova kirjain asettaa yrityksille ja urakoitsijoille tiettyjä maksuvelvollisuuksia, joiden laiminlyönti johtaa todennäköisesti ikäviin seurauksiin ei vain työn toimittajalle, vaan myös sen tilaajalle. Ennen nimen rustaamista paperiin tulisikin tarkistaa, että verot, työeläkemaksut, tapaturmavakuutukset ja vastuuvakuutukset ovat kunnossa. Kaikkien näiden tulisi käydä ilmi Tilaajavastuu-raportista, jonka voi pyytää urakoitsijalta nähtäväksi. Tietojen tarkistus onnistuu tilaajavastuu-tunnuksilla osoitteessa tilaajavastuu.fi.

Virallisten, lain vaatimien talouspuitteiden lisäksi on hyvä tehdä hieman historia- ja taustatutkimusta yrityksestä, jolta olet urakkaa ostamassa. Usein yritykset kertovat verkkosivuillaan aikaisemmista toimeksiannoistaan, ja edellisiltä asiakkailta voi myös suoraan kysellä kokemuksia asennustöistä. Yritysten toimintakertomukset ja tilinpäätökset ovat myös julkista tietoa, joten niitä silmäilemällä voi myös varmistaa, että yrityksen talous ja tulevaisuudennäkymät ovat kunnossa. Konkurssin partaalla huojuva yritys tuskin kykenee kantamaan vastuuta takuun piiriin kuuluvista töistä, jolloin vastuu lankeaa tilaajalle tai taloyhtiön hallitukselle.

 

Kattaako takuu asennuksen, materiaalin vai molemmat?

Kattoasennusta voidaan markkinoida jopa 50 vuoden takuulla, mikä tuottaa helposti mielikuvan kestävästä ja varmasta työstä. Takuuehtojen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä siinä on suuri ero, koskeeko takuu asennustyötä vai rakennusmateriaalia. Pahimmillaan voi joutua esimerkiksi tilanteeseen, jossa kattopelti itsessään on takuun piirissä, mutta asentajien tekemä työ – eli myös asennuksessa sattuneet virheet – eivät.

Materiaalitakuu kattaa pääsääntöisesti rakennusmateriaalin mahdollisista valmistusvirheistä johtuvat vahingot ja haitat, kuten normaalia nopeamman kulumisen. Käytännössä takuu siis koskee kattomateriaalin sileitä, niin sanotusti koskemattomia pintoja. Konesaumakatossa kattopeltien saumakohdat puolestaan kuuluvat asennustyötä koskevan takuun piiriin, ja nämä saumakohdat kattavat yli kymmenen prosenttia koko katosta. Toisin sanoen, mikäli urakkasopimus sisältää vain materiaalitakuun, on konesaumakatostasi yli kymmenen prosenttia takuun ulkopuolella. Joskus kova onni saattaa aiheuttaa virheitä kokeneimmallekin ammattilaiselle, ja siksi suoraselkäisen yrityksen tulisikin kantaa vastuu asennustöistä sisällyttämällä ne lähtökohtaisesti takuun piiriin.

Me Pläkkipellin peltiseppäpioneerit haluamme toimia esimerkkinä ja toteuttaa kaikkia näitä vastuullisuuden osa-alueita. Tiedot aikaisemmista projekteistamme löydät täältä, itse itsellemme asettamat laatukriteerit täältä, ja tarjouspyynnön takuuvarmaan kattourakkaan voit jättää täällä.